Pengiktirafan JPA - Cosmopoint Sabah

Adakan COSMOPOINT KOTA KINABALU di-iktiraf oleh kerajaan?

www.cosmopointcollege.com


Pengiktirafan daripada JPA & MQA adalah penting bagi sesebuah institusi swasta seperti Cosmopoint Sabah dan juga Cosmopoint College di cawangan lain. Ini juga merupakan salah satu faktor yang sering kali membuat kebanyakan pelajar yang kurang bernasib baik untuk meneruskan pengajian ke Institusi Pengajian Awam sama sekali menolak tawaran untuk belajar di IPTS.


Cosmopoint Sabah misalnya merupakan salah satu institusi pengajian tinggi yang pada masa kini mendapat tumpuan daripada para pelajar lepasan SPM untuk meneruskan pengajian mereka di peringkat Diploma. Ini kerana Cosmopoint Sabah bukan sahaja merupakan salah satu institusi yang telah lama wujud di Sabah malah juga beroperasi di ibu kota- Kota Kinabalu yang mana pelajar tidak perlu keluar ke tempat lain untuk belajar. Selain itu, Cosmopoint juga merupakan antara intitusi yang mendapat pengiktirafan daripada pihak kerajaan.Maklumat Kelayakan / Detail Qualification

Bidang / Field of Study
:

SASTERA DAN SAINS KEMASYARAKATAN / ARTS AND SOCIAL SCIENCE


Negara / Country
:
MALAYSIA


Institusi / Institution
:
KOLEJ UNIVERSITI METROPOLITAN KUALA LUMPUR (KLMU)/KOLEJ TEKNOLOGI COSMOPOINT, JALAN RAJA LAUT, KL


Kelayakan / Qualification
:
Diploma Pengurusan Perniagaan (A8129)


Mod / Mode
:
Sepenuh Masa/Separuh Masa (Full Time/Part Time)

Nilai Taraf / Equivalent
:
Setaraf dengan Diploma Biasa dari Istitusi Pengajian Tinggi Awam tempatan yang lain (equivalent to Ordinary Diploma from other Public Institution of Higher Learning)

 
Tempoh / Duration
:
Bagi pelajar yang bergraduat mulai 15.7.2009


Tidak dinafikan, jika dibandingkan dengan IPTA, IPTS seperti Cosmopoint College adalah lebih mahal yuran pengajiannya. Walaubagai manapun, itu bukan lagi menjadi isu besar pada masa kini kerana para pelajar boleh memohon bantuan kewangan seperti PTPTN, MARA dan juga BKNS mengikut kelayakkan pelajar. Selain itu, sejak Cosmopoint ditubuhkan 21 tahun yang lalau hingga kini, Cosmopoint telah berjaya melahirkan lebih daripada 2000 graduan yang mampu bersaing dalam dunia pekerjaan sebenar.

Bagi pelajar yang masih ragu-ragu dengan pilihan masing masing, janganlah ragu-ragu sekiranya pelajar berhasrat untuk menjadi sebahagian daripada komuniti Cosmopoint khususnya di Cosmopoint Kota Kinabalu. Daftarlah segera untuk mengikuti pengambilan pelajar yang terdekat. 

Sumber :  http://pengiktirafan.jpa.gov.my/